header


De geschiedenis van de kastelen aan de oevers van de Loire

Door de koers van de rivier te volgen, kunt u de kastelen aan de Loire ontdekken: bouwwerken uit de Renaissance, middeleeuwse vestingen, al het gebouwde erfgoed langs de Loire staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Koningen, kunstenaars en beroemde auteurs hebben zich niet vergist. Door de charme van de Loire, kozen velen er voor hun woonplaats aan de oevers van de Loire te bouwen. Elk van deze monumenten heeft mooie geschiedenissen te vertellen. Wij hebben enkele bezienswaardigheden gekozen, uit de talloze mogelijkheden die het dal van de Loire biedt en door de Unesco worden beschermd.
 

Château de Sully-sur-Loire G.Motta
Château d'Azay-le-Rideau

Uw tocht begint in Sully-sur-Loire. De hertog van Sully (1560-1641), minister van Koning Hendrik IV, was de beroemdste van de voormalige eigenaars, en hij 'opent de deuren' van zijn kasteel, een middeleeuwse vesting uit de veertiende eeuw. Later heeft Voltaire hier een schuilplaats gevonden toen hij verplicht was om Parijs, door zijn provocerende geschriften, te ontvluchten.
Stroomafwaarts ligt Orleans, de stad die door Jeanne d'Arc werd bevrijd en daarom een goede herinnering aan deze helden bewaart. De herenhuizen, de oude wijken en de kades aan de Loire maken hier een gevarieerde tocht mogelijk.
Vervolg uw route naar Chambord. Vanwege de nauwe relatie met de rivier, heeft deze plaats nog steeds een haven, in Saint-Dyé-sur-Loire, waar de materialen werden aangeleverd die voor de bouw noodzakelijk waren. Het kasteel van Chambord is een onmisbaar meesterwerk uit de Renaissance, de woonplaats van Frans I en nu een plaats waar u veel wild, zoals herten en everzwijnen, kunt tegenkomen.
Een duik in de geschiedenis van dit andere sieraad uit de Renaissance: Het kasteel van Blois. Het kasteel van Blois was de favoriete woonplaats van Franse koningen: Lodewijk XII, Frans I en Catherine de' Medici verbleven er en hier werd ook de Hertog de Guise vermoord.

Op korte afstand staat het kasteel van Chaumont-sur-Loire dat de rivier op de linkeroever domineert. Bij de dood van Hendrik II, kocht zijn vrouw Catherine de' Medici dit monument en verplichtte haar rivale, Diane de Poitiers, het te verruilen voor het kasteel van Chenonceau
Sinds 1992 wordt in het park van het kasteel het Internationale tuinenfestival gehouden, dat elk jaar het aanleggen van talrijke tuinen rond een nieuw thema illustreert.
Maak een tussenstop in Amboise en ga het kasteel binnen dat één van de talrijke woningen van Frans I en van Karel VIII was. Leonardo da Vinci, die in het Château du Clos Lucé woonde, rust in de kapel van het kasteel.

In Villandry kunt u de tuinen uit de Renaissance bezoeken. Deze tuin is aangelegd op terrassen, en al wandelend komt u langs kool, bukshout, pompoenen en bloemen met, in het centrum, een vijver om frisse ideeën op te doen. Wat het kasteel betreft, dit is voltooid in 1536 door Jean Le Breton, minister van Frans I, en is daarmee het laatste kasteel dat in de Renaissance in het Dal van de Loire werd gebouwd.

Azay-le-Rideau ligt in de streek Touraine en kan in uw tocht worden opgenomen. U kunt rustig door het kasteel slenteren, dat van de charme uit de Italiaanse Renaissance getuigt. In het zomerseizoen kunt u het kasteel op een verassende manier ontdekken tijdens het nachtelijke spektakel 'Songes et lumières'.

Uw tocht in de streek Centre, langs de Loire, wordt afgesloten met de vesting Langeais. Het Middeleeuwse gebouw opent zijn poorten voor uw bezoek: de valbrug is in perfecte staat en bewaakt de ingang. Vervolgens gaat u door de deuren van dit kasteel waar Karel VIII en Anne de Bretagne hun huwelijk vierden.
De Loire zet haar koers voort en met haar de stoet prestigieuze plaatsen. U kunt uw reis voortzetten en de abdij van Fontevraud en de kastelen van Saumur en van Angers bezoeken ...

Aan weerszijden van het Dal van de Loire, in het noorden en het zuiden, kunt u ook de kathedralen van Chartres en Bourges bezoeken. Dit zijn beide juwelen van de gotische kunst die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan.